Από τη Θάνια Κυρίτση
Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση κατά την οποία πιέζεται το μέσο νεύρο στην περιοχή του καρπού. Το μέσο νεύρο σχηματίζεται στο βραχιόνιο πλέγμα από την 5η, 6η και 7η αυχενική ρίζα με κυριότερη την 6η. Η πορεία του συνεχίζει στην έσω επιφάνεια του βραχίονα και στην πρόσθια επιφάνεια του αντιβραχίου με κατάληξη στα δάκτυλα αφού περάσει από τον καρπιαίο σωλήνα. Ο καρπιαίος σωλήνας σχηματίζεται από τα οστά του καρπού και τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού. Μέσα σε αυτόν υπάρχουν το μέσο νεύρο καθώς και οι καμπτήρες τένοντες που εκτελούν τις κινήσεις των δακτύλων και του αντίχειρα.
Οποιαδήποτε πίεση του μέσου νεύρου μέσα στον καρπιαίο σωλήνα μπορεί να προκαλέσει πόνο, μούδιασμα, αδυναμία στην περιοχή του καρπού ή ακόμα και σε όλο το χέρι. Το μούδιασμα κυρίως εστιάζεται στα τρία πρώτα δάκτυλα και παρατηρείται αδυναμία σε λεπτές κινήσεις.
Τα αίτια που προκαλούν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι τα εξής:
• Συνεχόμενη χρήση του καρπού στην καθημερινότητα όπως π.χ. δουλειά σε υπολογιστή.
• Κάταγμα στα οστά του καρπού μετά από τραυματισμό.
• Προβλήματα με τον θυρεοειδή και γενικότερα ορμονικές διαταραχές.
• Σακχαρώδης διαβήτης.
• Αυτοάνοσα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
• Προδιάθεση για το σύνδρομο λόγω κατασκευής.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το σύνδρομο αυτό είναι 3 φορές συχνότερο στις γυναίκες απ´ ότι στους άνδρες.
Η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό του ασθενούς και τη νευρολογική εξέταση από το θεράποντα ιατρό και κατ´ επέκταση με ηλεκτρομυογράφημα. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλες αιτίες όπως αυχενικό σύνδρομο ή επικονυλίτιδα όποτε είναι βασικό να γίνεται μια σωστή κλινική εξέταση.
Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική αναλόγως το στάδιο της κατάστασης. Εάν η διάγνωση γίνει έγκαιρα ο ασθενής ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού θα πάρει κάποια αντιφλεγμονώδη φάρμακα, θα φορέσει έναν νάρθηκα για να κρατάει το χέρι σε ουδέτερη θέση, θα ακολουθήσει μια σειρά από φυσικοθεραπείες και θα προσπαθεί να ξεκουράζει τον καρπό κάποιες ώρες την ημέρα.
Σε προχωρημένο στάδιο η χειρουργική επέμβαση κρίνεται απαραίτητη κυρίως όταν υπάρχει πλήρης αδυναμία μυών στην περιοχή καθώς δεν θα επιτρέπει στον ασθενή να είναι λειτουργικός.
Και στις δυο περιπτώσεις η ενδυνάμωση μετά την θεραπεια είναι απαραίτητη. Με την καθοδήγηση εξειδικευμένων γυμναστών ο ασθενής μπορεί σύντομα να είναι κ παλι λειτουργικός και να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.