Πηγή: being.gr
Στόχος του Joseph Pilates ήταν να δημιουργήσει ένα σύστημα ασκήσεων, το οποίο θα μείωνε το στρες της καθημερινότητας και θα βελτίωνε την ψυχολογία και την αισθητική εμφάνιση των ασκούμενων.
Η μέθοδός του, που την ονόμασε «Contrology» (από τον αγγλικό όρο «control»: έλεγχος και τον ελληνικό πρόσφυμα -λογία), αφορούσε στην «ισορροπία και τον πλήρη συντονισμό σώματος, νου και πνεύματος», στοιχεία που επιτυγχάνονται μέσα από συγκεκριμένου τύπου ασκήσεις. Θεωρούσε ότι το ανθρώπινο σώμα έχει ένα κέντρο βάρους («powerhouse»), από το οποίο εξαρτάται η ισορροπία του. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίος ο έλεγχος και η σταθερότητα του κέντρου του σώματος, δηλαδή της κοιλιάς και της μέσης. Κάτι τέτοιο, υποστήριζε, επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας όχι μόνο τις πιο εμφανείς μυϊκές ομάδες (π.χ. ορθός κοιλιακός), αλλά και τις βαθύτερες (π.χ. εγκάρσιος κοιλιακός), δηλαδή δουλεύοντας το σώμα «από μέσα προς τα έξω». Ως εκ τούτου, η μέθοδός του εστιάζει στο να δυναμώσουν οι βασικοί μύες της σπονδυλικής στήλης (ραχιαίοι), οι κοιλιακοί και οι μύες του πυελικού εδάφους, που συμβάλλουν στην ισορροπία όλου του σώματος (Wells, C. et al., 2012).
Παράλληλα με τη μέθοδο που ανέπτυξε, o Joseph Pilates σχεδίασε λεπτομερώς ο ίδιος και όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται και έδωσε τις προδιαγραφές για τη σωστή χρήση των οργάνων και την εκτέλεση των ασκήσεων.
Αρχικά η μέθοδος ξεκίνησε με 40 αυθεντικές ασκήσεις εδάφους και στη συνέχεια προστέθηκαν και ασκήσεις με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού. Το ασκησιολόγιο του εξοπλισμού βασίζεται στη χρήση ελατηρίων – αντιστάσεων, καθώς με τη χρήση αντίστασης χτίζεται το σώμα σταθερά και με ασφάλεια (Lange, C. et al., 2000).
Συγκεκριμένα, το Pilates περιλαμβάνει πάνω από 500 ασκήσεις (πατώματος και ειδικών οργάνων), οι οποίες βασίζονται σε 6 βασικές αρχές (Wells, C. et al., 2012):
• Centering: Σύσφιξη του κέντρου του σώματος («powerhouse»)
• Concentration: Συγκέντρωση
• Control: Έλεγχος της θέσης του σώματος και της κίνησης κατά τη διάρκεια της άσκησης
• Precision: Ακρίβεια στην τεχνική της άσκησης
• Flow (or efficiency of movement): Ήρεμη ροή στις κινήσεις κατά τη διάρκεια κάθε σετ ασκήσεων
• Breathing: Βαθιά εισπνοή – εκπνοή που να συμβαδίζει με τον ρυθμό κίνησης – εκτέλεσης της άσκησης. Η εκπνοή γίνεται κατά τη διάρκεια της έντονης προσπάθειας και η εισπνοή στη φάση της επαναφοράς («breath in – breath out»).
Για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται με ακρίβεια και έλεγχο από το κέντρο και οι κινήσεις να έχουν ροή. Βασικός στόχος για τον ασκούμενο είναι να επιτύχει ισορροπία μεταξύ μυαλού και σώματος, να είναι δηλαδή συγκεντρωμένος στο σώμα και την αναπνοή του, ώστε να επιτύχει την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της άσκησης και την ευθυγράμμιση του σώματός του.
Καθώς λοιπόν, εμπορικά, τα συμφέροντα αλλάζουν, καλό θα είναι να μην τοποθετούμαστε όσον αφορά το «καλύτερο» και το «χειρότερο» χωρίς να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση, ιδιαίτερα σε έναν κλάδο, τον οποίο πλέον εμπιστεύεται ακόμα και η ιατρική για ανακούφιση και ενδυνάμωση πολύ σοβαρών μυοσκελετικών προβλημάτων.
Δεν υπάρχει λοιπόν καλύτερο και χειρότερο, υπάρχει η αρχή μιας μορφής άσκησης και η εξέλιξή της. Γι αυτό, το Σωστό είναι να διδάσκεται από ανθρώπους που γνωρίζουν την άσκηση, την ανατομία και την φυσιολογία του σώματος, ώστε να μπορούν με ασφάλεια, να εξελίσσουν αυτή τη μορφή άσκησης, στο πέρασμα των χρόνων.
mandy
Ετικέτες: mandy persaki, mandypersaki, pbm, pilates by Mandy, pilatesbymandy